Västerbotten paj!
Och när jag ändå håller på kan jag lägga in det recept som gjorde den supergoda Västerbottenpajen vi hade på kräftis ;-)
VÄSTERBOTTENPAJ
- PAJDEG: 125 g smör
- 3 dl vetemjöl
- 1 msk vatten
- 0,5 tsk salt
OSTFYLLNING TILL PAJEN:
- 3 ägg
- 2 dl grädde
- 150 g riven Västerbottenost
- 0,5 tsk salt
- 1 krm vitpeppar
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Dela smöret i grova bitar och kör med mjöl och vatten i en matberedare till en deg. Eller knåda snabbt ihop den i en bunke för hand.
- Kavla ut degen på mjölat bakbord och lägg i 24 cm diameter pajform eller tryck ut degen och ställ den i frysen 5 minuter.
- Tryck hål i botten med en gaffel. Förgrädda pajskalet i 5 minuter.
- Vispa under tiden ihop pajfyllningen ägg, grädde, ost, salt och peppar.
- Häll fyllningen i det förgräddade pajskalet och grädda västerbottenostpajen i 25 minuter tills fyllningen stelnat och pajen fått fin färg. Ett tips är att skaka lite på pajen så ser du om ostfyllningen stelnat. Kolla så inte ytan bränns - sänk isåfall värmen lite eller lägg över lite folie.
- Ta ut pajen och låt den svalna. Västerbottensostpajen stelnar mer när den stått i kylen några timmar.
Kommentarer
Postat av: Mia
perfekt, tack, barnen och jag förstås tyckte att pajen var supergod. ska göra den i helgen till E och S så blir dem lyckliga=)
Puss
Trackback