Philippa 3 mån

Hålla huvudet stadigt

Denna månad kommer kanske din bebis att kunna lyfta huvudet i ryggläge och hålla det uppe i flera minuter. Om den har bra stöd, kan den kanske sitta upprätt och hålla huvudet rakt och stadigt. När den ligger på mage, kan du kanske se den lyfta huvud och axlar, ungefär som om den gör mini-armhävningar. Du kan heja på genom att sitta framför och dingla med en leksak.

Bättre koordination: Armar, ben och händer

Nu kan bebisen vifta med armarna och sparka med benen. I takt med att höftleder och knän får större rörlighet, blir sparkarna kraftigare. Om du lyfter bebisen och håller den upprätt i stående läge, så kommer den att trycka emot med fötterna. Den kan föra samman händerna och sträcka ut fingrarna, men använder förmodligen fortfarande knytnäven för att slå mot dinglande objekt. Uppmuntra utvecklingen av händernas motorik genom att räcka fram leksaker som bebisen kan ta.

Mer hanterbara sömnvanor

Ungefär vid den här tiden kan det börja lätta för utvakade föräldrar. Vid tre till fyra månaders ålder börjar ditt barns sömnvanor hitta en rytm. Många bebisar i den här åldern börjar sova hela natten, men kan vakna för enstaka nattmål. Men en del barn sover inte natten igenom (vilket vanligtvis betyder max sex timmar det första året), förrän efter tre till sex månader, så var inte orolig om din bebis vaknar på natten än ett tag.

Känner tydligt igen mamma och pappa

Vid tre månaders ålder (förmodligen tidigare) kommer ditt barn att ha utvecklat ett klart igenkännande av dig och ditt ansikte. För det mesta ler och skrattar bebisar även mot främmande människor, särskilt om de pratar och jollrar med den. Men de har definitivt börjat bli medvetna om vilka människor som är mest betydelsefulla.
Hjässloben, den del av hjärnan som styr koordination mellan hand och öga och som gör det möjligt att känna igen saker, utvecklas nu snabbt. Tinningloben, som bidrar till hörsel, språk och lukt blir också mer receptiv och aktiv. Så när din bebis hör din röst, kanske den tittar direkt på dig, jollrar eller försöker svara.

Börja läsa redan nu

Det lönar sig att läsa för barn, även de riktigt små. Det hjälper ditt barn utveckla ett sinne för språkets melodi och ju mer du varierar din röst när du läser, till exempel genom att läsa med olika röster och uttal, sjunga och göra ljud, desto mer stimuleras utvecklingen. Ta inte illa vid dig om bebisen tappar koncentrationen eller vänder sig bort -- pröva något annat eller ta en liten paus istället. Var uppmärksam på bebisens reaktioner och preferenser och använd detta i den dialog ni skapar.

Det finns massor av bra böcker att läsa för bebisar. Välj bilderböcker med stora, färgglada illustrationer och enkel text -- eller bilderböcker utan text som du kan berätta egna historier till.

Riktlinjer för ålder är inte så viktiga. Så länge böckerna har tydliga, färgglada bilder kan de roa en bebis. Du kan till och med läsa poesi som är skriven för vuxna. Även om din bebis inte förstår allt, så kommer ljudet av din röst och musikaliteten i det du läser att uppskattas (och du kommer säkert tycka att det är roligt).

Tidig språkutveckling

Detta är en viktig tid för verbal stimulans. Använd många ord och ljud när du pratar med ditt barn. Forskning har sammankopplat intelligensens utveckling med hur många olika ord ett barn hör under sitt första år. Detta är med andra ord en bra tid att lägga en god grund. Du kan stimulera ditt barns utveckling när ni går till affären -- peka på saker och säg vad de heter. Din bebis kan så klart inte upprepa vad du säger ännu, men allt lagras i det snabbt växande minnet.

Barn i tvåspråkiga hem får dubbel språkträning om de hör båda språk regelbundet. Föräldrarna kan prata varsitt språk med era barn, om ni vill att de ska växa upp tvåspråkiga.

Känseln utvecklas

Stimulera ditt barns känsel med tyger och material som päls, silkepapper, filt och frotté, eller skaffa pekböcker som innehåller olika material att ta på som del av berättelsen. Att beröra, bära och massera bebisen och låta den känna luften röra sig runt kroppen när du lyfter upp den är jättebra avslappningsmetoder som dessutom kan göra ditt barn mer alert och uppmärksamt.

Social interaktion

Din bebis antenn är inställd på "mottagning" och den tar in massor av information om världen runtomkring. Nu kanske bebisen ler när den ser sig själv i spegeln (bebisar brukar älska sin egen spegelbild) och kanske slutar upp med en aktivitet som att suga på tummen för att lyssna på din röst. Genom kommunikation, allt ifrån babyspråk till att beskriva allt du gör i din vardag, så skapar du kontakt med ditt barn och lägger grunden för dess förmåga att uttrycka sig själv. Förmodligen är ditt barn nu mer aktivt även i kommunikationen med andra människor och charmar omgivningen med leenden och joller. Nu har den roliga tiden definitivt börjat. Låt bebisen närvara när du träffar vänner, så att den kan ta in komplexiteten hos mellanmänsklig kommunikation.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0