Smärtlindring...

Vet inte om jag nämnt det tidigare... men vid båda tidigare förlossningar hade jag ingen smärtlindring alls.
Ville... men fick inte.
Hann inte.
Försökte mig på lustgas, men mådde bara illa efter ett par andetag.
Tror jag även fick ngn liten spray dusch på fittan när jag födde Emilia, så jag inte skulle känna så mycket om jag sprack upp då hon kom så fort.

Oliwer... ja, där var det som alltid. När det sker, ska det ske på en gång.... så där fick jag inget alls.
Två krystningsvärkar som sagt, men det hindrade mig inte från att skrika efter droger... klent va?
Oliwer gick så fort så han var inte ens ett konehead när han föddes, utan hade runt och fint huvud.
...Snacka om att tänja ut sig... Yikes!

Hur som helst.
Min väns ord "23 timmar" ekar fortfarande i öronen (och ögonen) på mig.... och nej, önskar inte höra andra berättelser om längre tider....
Så jag tänkte att om det finns risk för att det tar sådan lång tid, så kanske det kan vara på sin rätt att fundera lite på smärtlindring oxå.
Kan ju hända att det hinns med...
Så jag kollade upp lite... och det hjälpte inte så mycket.

Jag vill mig minnas att det som gjorde ont... var ryggen.... så vad hjälper bäst mot det?
Epidural vill jag inte ha pga tatueringen... kanske finns ngt naturligare....
Vad tycker ni?

Naturlig smärtlindring

Bedövning Verkan Effekt När
Akupunktur Nålar sticks in på speciella punkter under förlossningen och ger en avslappning och lugnande verkan. Denna metod fungerar på en del och andra märker ingen skillnad alls. När den aktiva fasen börjar.
Avslappning

Kroppen spänner sig när den känner smärta. Övningar med djupandning och avslappning kan hjälpa dig att slappna av och hantera smärtan bättre. Med rätt andning så öppnar sig livmoderhalsen lättare.

Olika, en del använder den rätta andningen genom hela förlossningen medan andra helt glömmer bort att andas och slappna av när värkarna börjar. Du använder dig av den genom hela förlossningen.
Dusch & Bad Kroppen slappnar av när du badar eller duschar i varmt vatten. Då sjunker även stresshormonerna. Bra i öppningsskedet, under den latenta fasen. Bäst i början, hemma och framme på förlossningen.
Massage Bli masserad, vid massage frigörs hormonet oxytocin. Oxytocinet är avslappnande och hjälper livmodern att jobba effektivt. För en del är det jätteskönt med massage, medan det för andra kan upplevas som riktigt obehagligt. Genom hela förlossningsskedet fram till kryssningsskedet.
Tens Består av små plattor fästa med sladdar på en dosa. Plattorna fästs sedan på huden och gör att hjärnan inte kan känna av smärtsignalerna. Aktivera endorfinerna, kroppens egen smärtlindring. Om du börjar i tid så att kroppen får vänja sig ger det bäst effekt. På en del Mvc kan du hyra Tens-apparaten. Det är bra att ha hemma när värkarbetet startar. Använd den så länge den hjälper. De finns på de flesta förlossningar.
Sterila Kvaddlar Man sprutar in sterilt vatten under huden i ländryggen som gör att kroppen får en smärtchock i 20-30 sekunder. Det gör att kroppen börjar producera endorfiner, kroppens egen smärlindring. Det kan ta en liten stund innan du känner av effetkten. Effekten kan hålla i sig ett par timmar. Genom hela förlossningen.

* Naturlig smärtlindring är utan biverkningar för barnet, Sterila kvaddlar kan vara jobbigt med smärtchocken men barnet får inga biverkningar.


Medicinsk smärtlindring

Bedövning Verkan Effekt När Biverkningar

Epidural
blockad,
EDA

Även kallad ryggbedövning. Man för in en tunn kateter/plastslang mellan två kotor i ryggraden. Bedövningsmedel sprutas in så att nervtrådarna som går till livmodern och bäckenbotten bedövas. Du blir nästan helt bedövad, ibland tar den bara på ena sidan av kroppen. Du känner fortfarande det starka trycket ner mot slidan och ändtarmen när barnet tränger ner. Genom den akiva fasen och hela förlossningen. Vänta inte för länge, det tar en stund att tillkalla narkosläkaren som sätter EDA:n. Om barnmorskan säger att det är försent så stå på dig . Ger ofta värksvaghet som ibland gör att det behövs värkstimulerande dropp. Högre risk för sugklocka. Barnet kan bli oroligt och skrikigt efter förlossning samt få svårare med amningen.
Lustgas

Du andas in lustgas- en blandning av 50-30 % syre och 50-70 % lustgas (kväve) genom en mask. Smärtimpulserna dämpas från ryggmärgen och hjärnan och gasen tar bort det yttersta på dina värkar.

Lustgas är bra för de flesta föderskor. Se till att andas in precis innan värken sätter in så hinner det få effekt. Genom hela förlossningen, går i samband med andra smärtlindringar. Du tappar delvis kontrollen över vad som händer, illamående. En del kvinnor kan få ångest.

Spinal
bedövning

Ryggbedövning. Bedövningsmedlet förs in i ryggen med en tunn kanyl. Till skillnad mot epidural ges inget lokalt bedövningsmedel och ingen slang lämnas kvar. Snabbare än vid epidural. Ges bara en gång, fylls inte på. Håller i 1-3 timmar. När du har kraftiga värkar och när du förväntas vara fullt öppen inom några få timmar. Läs om epidural.
Livmoder
bedövning
En metod som går ut på att bedöva nerverna runt livmodern med fyra stick från två sprutor. Den ger bra smärtlindring och verkar upp till 1,5 timmar. Den påverkar dig ej mentalt. Läggs i slutet av öppningsskedet. Det tar ca 30 minuter att förbereda den och du kan oftast inte få den om du är för mycket öppen. Den är relativt smärtsam att få, verkar ganska kort tid och kan endast ges tre gånger. Barnets hjärtljud måste kollas hela tiden och därmed blir du låst till en CTG-apparat.
Bäcken
botten -bedövning
En injektion som bedövar slidans och mellangårdens nerver. Efter ca fem minuter, Fullständig bedövning i mellangården. Ges under krystvärkarna eller efter förlossningen om du behöver sys. Dämpad krystreflex och ger ett längre utdrivningsskede. Risken för bristningar i underlivet ökar.
Morfin Används för att du ska slappna av. Allt färre sjukhus använder metoden för att man vet att den inte ger någon bra smärstillande effekt. Gör dig avslappnad. Vid tidigt värkarbete. Du kan bli illamående, få yrsel. Du kan få svårare att delta fysikt och mentalt och kan leda till att din egna endorfinproduktion avtar och ger dig ännu starkare smärta. Barnet kan få problem med andning och amning.


Kommentarer
Postat av: Nillo

Börja tidigare med lustgasen och vänj dig!!!

Allt annat låter sååå ont...varför ha ont mer an nödvändigt ,gör ju ont i vilket fall.......

2010-01-20 @ 16:14:59
Postat av: Cin

Eh.. Nej!

Som jag skrev, så är lustgasen inget för mig... då kör jag hellre utan.

2010-01-20 @ 16:36:31
URL: http://lovelybitch.blogg.se/
Postat av: Cecilia

Epidural är det bästa en guda gåva. Läskig att få men helt underbar.

2010-01-20 @ 16:52:26
Postat av: Cin

... vill ju inte ha den heller... :-(

2010-01-20 @ 16:53:24
URL: http://lovelybitch.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0