Recept

Morotskaka light

1 portion = 170 kcal

Antal portioner = 12

200 gram grovt rivna morötter

50 gram margarin

2 st ägg

2 dl socker

2 tsk kanel

2 tsk bakpulver

3 dl vetemjöl

100 gram Philadelphia extra light

2 msk florsocker

sockerkulor

Smält margarinet i en kastrull. Vispa ägg och socker vitt och poröst. Blanda kanel, bakpulver och vetemjöl i en djup tallrik. Rör ner morötter, mjölblandning och det smälta margarinet. Bred ut smeten i en smord och bröad sockerkaksform. Grädda i 175 grader i 50-60 minuter. Vänd upp sockerkakan på ett sockrat smörpapper.

Blanda philadelphiaosten med florsocker. Bred blandningen på den avsvalnade kakan. Strö på sockerkulor.

 

 

Smala brownies

1 portion = 202 kcal

Antal portioner = 12

2.5 dl lättsockrat äppelmos

100 gram mörk choklad, 85% kakaohalt

1 dl socker

4 st äggvitor lätt vispade

2.5 dl fiberhavregryn

2.5 dl vetemjöl

1 tsk vaniljsocker

1 tsk bakpulver

1 krm salt

2 msk florsocker till dekoration

Sätt ugnen på 175 grader.

Smöra och bröa en rektangulär form lätt som mäter cirka 30 x 24 cm.

Lägg äppelmoset i en kastrull och bryt i chokladen. Låt den smälta på låg värme under omrörning.

Låt svalna. Tillsätt sockret.

Rör ihop äggvitorna och tillsätt det. Blanda väl.

Blanda havregryn, mjöl, vaniljsocker, bakpulver och salt och tillsätt det så allt blir väl blandat.

Häll smeten i formen och grädda cirka 20 minuter.

Låt svalna och pudra florsocker över innan du skär i bitar.



Plommonkaka med vaniljsås

1 portion = 242 kcal

Antal portioner = 8

12 st plommon

2 st ägg

1.5 dl socker

1.5 dl vetemjöl

50 gram margarin (gärna fryst)

10 gram pärlsocker

1 tsk kanel

0.5 tsk mald kryddnejlika

4 dl vaniljsås (gjord på mjölk)

Kärna ur plommonen. Vispa ägg och socker vitt och poröst. Rör ner mjölet. Häll upp smeten i en smord ugnsfast form. Tryck ner plommonen. Hyvla margarinet och lägg det på plommonen. Strö på pärlsocker, kanel och kryddnejlika. Grädda i 175 grader i ca 35-40 minuter. Känn med en tändsticka, när stickan är torr är kakan färdig. Servera med vaniljsås.

 

 

Dinkeläppelbullar

1 portion = 115 kcal

Antal portioner: 20

0.5 paket jäst

0.5 dl flytande margarin, ev mjölkfritt

2.5 dl mellanmjölk eller ev låglaktosmjölk

0.5 dl socker

1 tsk kardemumma

salt

6.5 dl dinkel, siktat

fyllning:

400 gram söta äpplen

1.5 msk socker

2 msk vatten

kanel eller lite vaniljsocker

att garnera med:

1 msk margarin, ev mjölkfritt

2 msk socker

Jättegoda bullar fyllda med äpple. Dinkelmjöl kan självklart ersättas med vanligt vetemjöl.

Smula jästen i en bunke. Värm margarin och mjölk i en kastrull tills det är fingervarmt. Häll på lite av degvätskan på jästen. Rör så att jästen löser sig. Tillsätt resten av degvätskan, socker, kardemumma, salt och det mesta av mjölet. Arbeta ihop till en kladdfri deg. Låt degen jäsa i 30 minuter.

Gör under tiden fyllningen. Skala äpplena och dela dem i bitar. Tillsätt äpplen, socker och vatten till en kastrull. Låt äpplena koka på svag värme under lock i 10-15 minuter. Äpplena ska vara mjuka.

Arbeta degen på bakbordet. Kavla ut degen till en stor platta. Dela degen i 20 lika stora kvadrater. Lägg en klick fyllning på varje degruta. Vik ihop kanterna och kläm med pekfinger och tumme så att att bullarna verkligen håller ihop. Lägg bullarna med skarven nedåt på ett bakplåtspapper på en plåt. Låt bullarna jäsa i 20-30 minuter.

Grädda dem i ca 8-10 minuter i 225 grader.

Smält margarin och pensla bullarna med det. Doppa bullarna i lite socker.



Blodgrape och marängpaj

1 portion = 219 kcal

Antal portioner = 10

Pajskal:

100 gram margarin

2.5 dl vetemjöl

2 msk vatten

Fyllning:

1 dl socker

3 dl vatten

4 msk majsstärkelse

1 dl saft från blodgrapefrukt

3 st äggula

1 msk margarin, ev mjölkfritt

Topping:

3 st äggvita

0.5 dl socker

Kör margarin och mjöl i en matberedare. Tillsätt vattnet och kör i ytterligare någon sekund. Tryck ut degen i en smord pajform. Ställ pajskalet kallt i 30 minuter. Lägg socker, vatten, majsstärkelse och pressad blodgrape i en kastrull. Sjud alltsammans tills det blir tjockt. Skilj på äggulor och äggvitor. Dra av och tillsätt en gula i taget. Vispa. Låt fyllningen sjuda under omrörning tills du ser en bubbla. Dra av från värmen och låt fyllningen kallna. Grädda pajskalet i 10-15 minuter i 225 grader, det ska få färg. Vispa vitorna till hårt skum. Tillsätt sockret och vispa lite till. Bred ut först fyllningen i pajskalet och därefter marängsmeten. Grädda tills marängsmeten fått färg, det tar 2-3 minuter.

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0