Ändringar i livet

Ja, så måste det ske.
Tidigare har jag redan varit inne på den inriktningen, men det finns ju fortfarande favoriter kvar.
Överallt.
Det kommer man inte undan.
Jag kan inte längre enbart säga: Nej till dem, utan måste finna bättre alternativ.
Att bara gå på känslan om att något är fel, när hela världen runt om tror annorlunda så är det en extremt jobbig fight.
En fight som drabbar någon annan om jag inte gör den.

Det som gör det så tungt är även att folk runt om oss, har sina egna förklaringar till varför det är som det är. Förklaringar som de "biter" ihop med, men som trots allt slinker ur då och då.
Vart kan jag få den kunskapen som gör mig tillräckligt medveten att finna fallgroparna?
Ingen tror ju på oss.....

Socker och sockerhaltig mat är ett stort hot mot folkhälsan.
Många äter och dricker alldeles för mycket socker, ibland utan att ens vara medvetna om det.

Genom att lusläsa på förpackningen innan köp kan du bli mer medveten och öka din sockerkunskap.
I genomsnitt äter vi ungefär 45 kg raffinerat vitt socker per person och år. Motsvarande siffra för det socker vi dricker i form av saft och läsk är drygt 90 liter per person och år.

Socker ger tomma kalorier med biverkningar

Den höga sockerkonsumtionen är farlig och kan leda till övervikt, blodfettförändringar, dålig tandhälsa, insulinresistens och diabetes typ 2, sockerberoende och sötsug.
För barn tillkommer andra konsekvenser.
De kan få svårt att sitta stilla och svårt att koncentrera sig, med minskade förutsättningar för inlärning som följd.

Det vita raffinerade sockret är en kemisk produkt där vitaminer, mineraler, spårämnen, antioxidanter, fibrer och vatten som finns naturligt i sockerbetan och sockerröret har tagits bort.
Raffinerat socker innehåller inga näringsämnen utan består av så kallade tomma kalorier som ger energi men ingen näring.
För att kroppen ska bryta ner socker krävs bl a B-vitamin, som tas från blodet och hjärnan, kalcium, magnesium och andra mineraler som tas från skelettet och järn som tas från tarmen.
En hög sockerkonsumtion under lång tid kan medföra att vi blir undernärda, eller i alla fall felnärda eftersom kroppen dräneras på viktiga näringsämnen.
Mycket av den ohälsa vi drabbas av har sin grund i att vi äter och dricker för mycket vitt raffinerat socker och andra snabba raffinerade kolhydrater, som till exempel vitt mjöl, stärkelse och andra snabba sockerarter. ”Den västerländska sjukan”, eller det metabola syndromet, drabbar allt fler, och allt yngre drabbas.
De sjukdomar som räknas till det metabola syndromet är högt blodtryck, diabetes typ 2, övervikt och förhöjda blodsockervärden. Candida – kliande svampinfektioner – göds också av socker.

Är sötningsmedel bättre?
Om vi nu ska undvika socker – är det då bättre att äta produkter som innehåller artificiellasötningsmedel i stället? Vissa hävdar att dessa inte påverkar blodsockret, andra hävdar att när vi känner söt smak kan inte vår kropp avgöra om det är socker som är på väg ner i magsäcken eller om det är sötningsmedel, utan kroppen förbereder sig med insulinutsöndring.
Den som är sockerkänslig kan underhålla sitt sötsug med sötningsmedel och mättnadssignalerna kan bli förvirrade så att man äter mer.
Var vaksam när du läser igenom innehållsdeklarationen och hittar aspartam, cyklamat, sackarin, acesulfam K, sukralos, som alla är exempel på artificiella sötningsmedel. När sötningsmedel slutar på –socker (druvsocker, fruktsocker, farinsocker, invertsocker) eller –sirap (glukossirap, majssirap, high fructose corn syrup) är det lätt att förstå att det handlar om socker. Det finns också s k sockeralkoholer som smakar sött och de slutar på –ol (sorbitol, mannitol, laktitol, xylitol).

Bli en sockerdetektiv

Börja med att ta en titt på den mat du har hemma i kylskåp och skafferi.
Gå igenom de matvaror som du äter varje dag – till exempel frukostflingor, müsli, mjölkprodukter i form av fil och yoghurt och bröd.
Titta noga igenom innehållsförteckningen och se vad de olika matvarorna är tillverkade av.

Ställ dig själv några frågor:

• Finns det socker i produkten?
• Står det socker i innehållsförteckningen eller något annat som verkar sött?
• Behöver du produkten eller kan du välja en mindre sötad eller helt osötad version?
• Finns det någon motsvarande produkt som inte innehåller socker som du kan byta till?
• Är du beredd att byta ut matvaran?
• Från och med när ska du i så fall byta ut den?

Alla tjänar hälsomässigt på att öka sin medvetenhet om att det finns socker där man minst anar det och att välja bort sötade matvaror.
Bröd till exempel kan innehålla mycket dolt socker.
För att hitta bröd utan onödigt socker gör du så här: Leta reda på kolhydrater i tabellen över näringsvärden.
Under den raden finns ofta en rad som redovisar hur mycket socker produkten innehåller.
Texten varav sockerarter bör ha ett värde på mindre än 5 för att brödet ska vara utan tillsatt socker.
Vanligt knäckebröd har 1-1,5 gram sockerarter per 100 gram bröd, medan mjukt bröd kan variera från 1-15 gram.
Att bröd är brunt till färgen har mindre betydelse.
Ett annat knep är att räkna antalet ingredienser.
Fem är fullt tillräckligt för att baka ett bra bröd. Mjöl (fullkorn, gärna av flera olika sorter), vatten, jäst och lite salt är vad som behövs. Innehåller brödet fler ingredienser finns förmodligen många onödiga ingredienser och tillsatser. Samma knep kan också användas när det gäller att välja frukostprodukter i form av flingor och müsli. Välj den frukostflinga som har max 5 gram sockerarter per 100 gram och få ingredienser.

(
Artikeln är skriven av Maj Östberg Rundquist, författare till boken Sockerdetektiven utgiven på ICA Bokförlag.)

Snälla ni, gör oss en tjänst.
När vi tackar nej till kaffebröd och godis, så är det en anledning till det.
En livsviktig anledning.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0