Ingen tvingar dem

I lördags var vi, som många andra ohc handlade lördagsgodis. Men vi hade ett litet mission samtidigt.
Vad innehåller egentligen godis?

Godisaffären har en skyldighet att informera kunden om vad produkten innehåller, så varje låda med godis har en etikett som utryckligen berättar vad godiset är gjort av.
... och det är inte någon hemmagjord kola med grädde och socker vi talar om.... utan här är det prylar som är betydligt mer skadligt än så.
Det innehåller gott om socker, färgämnen och aromämnen. Dessutom innehåller vinegum, sega råttor och annat "segt godis" oftast gelantin, framställt av svinsvål - inget för den som undviker att äta kött.

För att godisbitatarna ska få olika färgnyanser krävs färgämnen. Dessa är oftast försedda med ett E-nummer.
Men även om färgämnen är godkända, så kan de vara kontroversiella. Azo-färgämnen, syntetiska ämnen som kan framkalla överkänslighetsreaktioner (allergi).

Dessa har varit förbjudna i Sverige i ett par årtionden men hittas oftare och oftare i godisdisken pga Sveriges medlemskap i EU.
De är bl a E102 (tartrazin), E110 (para-orange), E122 (azorubin), E124 (nykockin), E129 (allurarött), E151 (briljantsvart) och E155 (brun HT).

Gissa hur många av dessa ämnen som fanns i godiset i vår godisbutik...
Barnens mission var att plocka 100gr godis, och samtidigt ta det som inte hade så många tillsatsämnen. Efter en lång stund var de klara och hade varsin påse med godsaker i handen, och en ny dos med kunskaper i skallen.

När jag diskuterat med skolan huruvida godis hör hemma i skolan eller inte, så stöter jag på väldigt motstånd. Det finns självklara skrivelser och regler, men det hjälper inte när de som sköter skolan (rektor och pedagoger) fullständigt struntar i dem.
Okunskap?
Who the fuck knows, en stor dos ovilja finns där iaf......

- Det är ju inte så att någon tvingar dem att äta!

Kanske skulle jag på nästa föräldraråd införskaffa en ljuvligt doftande godispåse, en stor skål med chips och ytterligare en med ostbågar... till det kanske lite härligt doftande nybakta bullar....  och ställa dessa mitt på bordet i det lilla rum som föräldrarådet är.
Frestelsen kommer vara enorm för vissa, allra helst om hungern ligger till grund i magen då kl bara kommer vara 18.
... äter de av det, så får de i sig en väldans massa onyttigheter och säkerligen kommer den nyttigare maten som sedan skulle förtäras med familjen inte locka längre.
Men... jag tvingar dem inte att äta.
Kanske förstår de då poängen med att man behöver inte tvinga ett barn att fika eller trycka i sig godsaker, allt man behöver göra är att se till att det finns genom att servera det. En gottissugen och hungrig vuxen kommer ha enorma problem med att låta bli skålarna med godsaker... tänk då hur ett barn reagerar.

Att kräva av barnen att de själva skall hålla reda på vad som är bra för dem och vad som inte är det, är ett väldigt stort ansvar för ett litet barn. Heck... det är ett enormt ansvar för en vuxen......

Kommentarer
Postat av: Tina

Jag tycker att du kämpar för en fantastisk sak. Godis, läsk och annat onyttigt skit hör inte hemma i skolan. Det förvånar mig att du får motstånd.

2011-01-21 @ 10:49:27
Postat av: johanna

Har du haft vinterkräksjukan någongång?

2011-01-21 @ 10:53:05
URL: http://johannalicious.blogg.se/
Postat av: Cin

Tina: Tack... mig med, kanske därför jag blir så arg...asg.



Johanna: Eh... va?

2011-01-21 @ 13:45:34
URL: http://lovelybitch.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0