Gnällkärring?

När jag kollar igenom min blogg, så inser jag att jag klagar väldigt mycket på saker som verkar som småsaker... men jag kan garantera er att känslan av det, är ingen småsak.
Så jag sökte lite på nätet för att se vad det är.... varför det uppstår (förutom det faktum att det hör ihop med graviditeten, för att jag är gravid visste jag redan)

Varför är mina anklar och tår så svullna nu när jag är gravid?


Detta kallas ödem, eller vätskeansamlingar, och beror på att blodvolymen ökar under graviditeten.

Det som händer är att din växande livmoder trycker på bäckenvenerna och stora hålvenen (vena cava, den stora venen på höger sida som transporterar blod från nedre delen av kroppen). Detta gör att cirkulationen går långsammare och att blodet kan ansamlas på vissa ställen. Trycket från det ansamlade blodet pressar ut vätska i vävnaden runt fötter och anklar: vätska som egentligen skulle befinna sig inne i blodbanan, men som nu hamnar på fel plats. Vissa gravida kvinnor samlar också på sig överskottsvätska, vilket också bidrar till svullnaden.

Tyvärr är ödem ett ganska vanligt problem. Det är också helt normalt. Om dina händer och ditt ansikte svullnar ska du dock ringa din läkare eller barnmorska. Det kan vara tecken på havandeskapsförgiftning, ett allvarligt tillstånd.

Finns det något man kan göra för att minska svullnaden?

Advertisement

Så här kan du förebygga ödem:

• Ha fötterna i högläge så ofta du kan. På jobbet kan du ha en pall eller en hög med böcker under skrivbordet, hemma kan du försöka ligga på vänster sida.

• Ta på dig stödstrumpbyxor innan du stiger upp på morgonen, så att blodet inte får chans att samlas runt anklarna.

• Drick mycket vatten. Konstigt nog gör det så att kroppen inte samlar på sig så mycket vätska.

Motionera regelbundet - promenader, simning eller motionscykling är bra motion.

Ät nyttigt och undvik natrium och salt mat som oliver och salta nötter.

Försök att inte oroa dig alltför mycket. Svullna ben gör förmodligen att du känner dig klumpig och otymplig, men ödem försvinner så snart förlossningen är över.

Jag får ofta värk och domningar i händerna nu när jag är gravid. Varför?


Värk och domningar i händer och fingrar, i motsats till de stickningar du kan få när händerna eller fötterna somnar, orsakas förmodligen av karpaltunnelsyndrom. Detta tillstånd beror på den svullnad och viktökning som följer på graviditeten och som gör att nerverna i handleden kläms ihop. Smärtan är ofta koncentrerad till tummen, pekfingret, långfingret och halva ringfingret. Som tur är så är detta inte något som drabbar alla gravida kvinnor och för dem som får det är det ofta ganska lindrigt och tillfälligt. Men för en del kan problemet bli allvarligt och vara i flera månader.

När är det mest sannolikt att karpaltunnelsyndrom uppstår?

Advertisement

Symptomen kan komma när som helst men det vanligaste är att de börjar i femte eller sjätte månaden, i samband med svullna anklar och fötter .

Vad beror det på?


Det uppkommer under graviditeten när karpaltunneln i handleden (det rör där nerverna till fingrarna löper) svullnar och klämmer ihop nerverna. Trycket från den svullna karpaltunneln ger domningar, stickningar, smärta och en brännande känsla i fingrarna som ofta går upp i armen.

Vad kan jag göra för att lindra smärtan?


För de allra flesta gravida kvinnor är symptomen värst på natten. När du känner att det börjar sticka är det bra att ändra läge, det kan underlätta mycket. Försök att inte ligga på händerna när du sover. Om du har ont när du ligger i sängen, kan du prova att skaka händerna tills smärtan och domningarna lättar.

Att regelbundet böja och röra på fingrarna och händerna under dagen kan också hjälpa. Undvik om möjligt arbeten med monotona handrörelser eftersom detta kan förvärra symptomen. Att sitta med händerna högt, t ex med armen längs ryggstödet på soffan när du tittar på TV, hjälper ofta.

Karpaltunnelsyndromet försvinner oftast när svullnaden går ner efter förlossningen. Om smärtan inte skulle försvinna efter förlossningen kan det hända att man behöver göra en enkel operation för att lätta på trycket på medianusnerven som löper längs armen ner i handen. Då gör man ett litet snitt i handflatan så att läkaren kan skära av de tvärgående karpalligament som trycker på medianusnerven när karpaltunneln svullnar, och som hindrar nerven från att fungera ordentligt. När ligamentet väl är avskuret lättar trycket och medianusnerven fungerar igen.

När ska jag kontakta läkare?


Kontakta din läkare eller barnmorska om smärtan och domningarna stör din nattsömn eller dina dagliga rutiner. Ta inga smärtstillande läkemedel utan att först diskutera det med din läkare. Din läkare kanske rekommenderar ett handledsskydd, det har hjälpt många med karpaltunnelsyndrom. Du kanske har hört att det kan hjälpa att äta en daglig dos vitamin B6, men det stämmer bara för dem som har brist på vitamin B6. Om du ätervitamintillskott för gravida och en näringsrik, balanserad kost , får du i dig de vitaminer du behöver ändå. Ett fåtal kvinnor kan behöva operation även under graviditeten om känselbortfallet är stort.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0