I v 34

Nu är du 33 veckor gången (eller gravid i 34:e veckan, om du föredrar att räkna så).
Nu ligger din bebis formodligen med huvudet neråt i din livmoder — men det är inte säkert att den intagit sin slutgiltiga position riktigt ännu — och skallbenen är fortfarande flexibla så att huvudet kan födas fram.
'En del bebisar stannar i sätesbjudning och då gör man oftast (om inte vändningsförsök lyckas) ett planerat kejsarsnitt. Lättare, oregelbundna sammandragningar, s k Braxton-Hicks kontraktioner (övningssammandragningar), kan bli mer märkbara ju längre tiden går.
Denna vecka vill barnmorskan träffa dig så att hon kan ta blod- och eventuellt urinprov.


(Notera att SLIDA är längst ner... bra att veta om det är någon gravid kvinna som tittar på denna bild och inte vet vart slidan sitter..... )

Nu väger bebisen ungefär 2 kg och är cirka 44 cm lång.
Nu bör bebisen (åtminstone för dig som är förstföderska) göra sig redo inför födelsen genom att vända sig upp-och-ner, så att huvudet pekar nedåt i bäckenet.

Under de kommande veckorna håller din barnmorska ett öga på bebisens postition – vissa bebisar får för sig att de ska vända sig uppåt igen.

Din bebis kranium är fortfarande lite mjukt, eftersom benen inte riktigt sitter ihop ännu – delvis för att förlossningen ska bli lättare.
Människor föder barn med ovanligt stort huvud i förhållande till mammans bäcken och detta möjliggörs av att huvudet kan tryckas ihop lite under förlossningen.
Övriga delar av bebisens skelett hårdnar däremot nu och huden håller på att bli mindre röd och skrynklig.

Om du är förstföderska, kanske bebisen vänder sig nedåt denna vecka och placerar huvudet mot livmoderhalsen. (Detta händer i ungefär hälften av alla förstagångsgraviditeter.)
Om du är omföderska, är det vanligt att detta inte sker förrän sista veckan innan bebisen föds – och i vissa fall inte förrän förlossningen börjar.
Vill du föda utan medicinsk smärtlindring? Här kan du läsa om icke-medicinska ("naturliga") metoder.

Får du svullna fötter och vrister mot dagens slut?
Vätskebindning i kroppen, s k ödem, är ofta värre senare på dagen eller om det är varmt.
Märkligt nog kan detta förvärras av vätskebrist.
Din kropp – i synnerhet dina njurar – och bebisen behöver mycket vatten.
Om dina händer eller ditt ansikte plötsligt sväller upp, är det viktigt att du kontaktar läkare – det kan vara ett tecken på havandeskapsförgiftning.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0