Kräftskiva analkas....

Huvudrätten utgörs av hela kräftor kokade under 10 minuter i en lag bestående av saltat vatten, eventuell öl, rikligt med dillkronor och andra kryddor.
Kräftorna skall sedan kallna i spadet, helst över natten och förtäras kalla.

Vanliga kompletterande matvaror vid kräftskivan är baguette, knäckebröd, kryddad ost och räkor, samt traditionella smörgåsbordsrätter som västerbottenpaj, kokt potatis, sill och köttbullar.
Vanliga drycker är brännvin, öl och sockerdricka.
Till brännvinet sjungs ofta snapsvisor, gärna relaterade till kräftan. Passande klädsel till kräftskivan består av roliga hattar och haklapp eller förkläde med kräftmotiv.
Stearinljus och lanternor höjer stämningen i de lite mörkare sensommarkvällarna.


Kräftskivan är en av få festhögtider under året då hög alkoholkonsumtion är socialt accepterad.
Att kräftskivan har ett rykte om sig som fyllefest beror även på att det tenderar att ätas för lite till spriten. Kräftor är nämligen näringsfattiga, och det är dessutom tidsödande att skala dem (NO SHIT).


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0